poniedziałek, 28 października 2013

Kalejdoskop Śląski 21.10.2013 poniedziałek - "... Z Górnośląskiego Parku Etnograficznego o warzyniu ... piwa..."

Licencja Creative CommonsAlbum: KALEJDOSKOP SLASKI 2013
 Wykonawca: red. Klaudiusz Glombik
 Rok: 2013
 Gatunek: audycja
 Post zawiera zapis archiwalny audio MP3 z audycji radiowej
 ============================================== ==============================================
 "Kalejdoskop Śląski" autorski program red. Klaudiusz Głombik wykonany dla Radia Piekary 88,7 FM
 ==============================================
 TEMAT AUDYCJI ze wstępu programu –
 (…) Z Górnośląskiego Parku Etnograficznego o warzyniu ... piwa. W minioną niedzielę etnografowie Górnośląskiego Parku Etnograficznego chcieli nam pokazać piwowarów wraz z efektami ich pracy. Piwo jest napojem znanym człowiekowi od ponad 4 tys lat. Najstarsze zapiski pochodzą z Mezopotamii i kultury Sumerów. Znane było też w starożytnym Egipcie i popularne w Rzymie, natomiast różniło się znacznie od tego butelkowanego współcześnie, a właśnie powinno być butelkowane w zielonych butelkach, to ciekawostka, których zresztą z warzenia piwa jest więcej. Sztuka to jednak i moim zdaniem trudniejsza od sporządzenia ot np. wina domowym sposobem, choćby dlatego że składników jest większy wybór. Najważniejszy to woda, czysta naj lepeij źródlana a potem cierpliwość i dokładność piwowara. Tu zaznaczyć trzeba że te produkowane domowym sposobem to piwa smakowe, może być tak że każde będzie nieco inne co też motywuje hobbystów do ciągłego doskonalenia i eksperymentowania przy warzeniu, co dla niektórych jest ważniejsze niż samo spożycie napoju.
 ==============================================
 Wszelkie prawa autorskie i pokrewne zastrzeżone, kopiowania rozpowszechnianie bez zgody autora oraz redakcji zabronione.
 ==============================================

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz